Özgeçmiş  Sunumlar  Belgeler  Projeler  İlgi Alanları  Bağlar  Erişim
 
« KamuSM’nin Fedora 23 ile İmtihanı…
BONFİLE Merkezi Sınav Yönetim Sistemi »

Orta Karadeniz Gezilecek/Görülecek Yerler (Samsun /Ordu /Giresun)

Yazar Kerem Erzurumlu | Tarih 1 Ağustos 2023

Merhabalar,

Blog yazmalalı çok olmuş. 2 yılı geçmiş. Yoğunluktan. Yazmak istediğim çok konu var. Üç farklı kaskı karşılaştırmak, yeni motorsikletim (Honda NC750x) ile eski motorsikletimi (Regal Raptor Spyder) karşılaştırmak. Kullanmakta olduğun Hyundai Ioniq (hibrit) hakında yazmak… Bir ara yapacağım inşallah.

Ama bu arada, özellikle dahil olduğum gruplarda (Whatsapp, Facebook vb) bu aralar “sezonunda açılması ile” sık sık “Hocam o taraflarda nereleri gezelim, görelim, duralım?” soruları geliyor. Bende bu bilgileri bir toparlayayım, yayınlayayım dedim.

Öncelikle, yazacağım yerlerin neredeyse tamamı bireysel tecrübelerim. Olmayanları da yanına not düşeceğim. Listeyi “Yemek Mekanları”, “Gezilecek/Görülecek Yerler”, “Çay/Kahve İçilecek Mekanlar” ve “Kalacak Yerler” olarak dörde böldüm. Ankara tarafından gelecekler içinde Çorum’dan birkaç yer ekledim.

Bu arada, ben doğal güzellikleri daha çok seviyorum. Dolayısı ile “doğal güzellik” ağırlıklı bir tavsiyeler listesi olacaktır. Ünye ve Perşembe’de çevre yoluna girmenizi tavsiye etmem. Onun yerine şehir içinden ve eski bolaman yolundan gitmenizi öneririm. Özellikle çevre yolu açıldığından beri bolaman virajları kaliteli asfaltı ve tatlı virajları ile motorsikletler için ideal hale geldi.

Haydi google haritalarını koyarak listelere başlayalım.

Yemek Mekanları

  1. Çorum Katipler Konağı: Ankara tarafından gelenler için, Çorum’da yemek yiyecekseniz bu mekanı tavsiye ederim. Yerel lezzetleri (iskilip dolması, mumbar, keşkek, ayva tatlısı) yiyebileceğiniz tarihi bir konak.
  2. Bahar Köfte Salonu: Bu rotada bir çok kişi Merzifon’da bulunan Ciloş’un Köftesini tavsiye eder. Ama kesinlikel aşırı baharat basılmış yavan bir köfte orası. Onun yerine Havza’da Tayyar Usta’da köfte yemenizi tavsiye ederim. Ama bir koşul var, saat 15:00’den önce gideceksiniz (nadiren 15:30). Tayyar Usta “Az yaparım, kazandığımda bana yeter” diyen bir köfteci. Köftelerinin lezzeti dillere destan. Giderseniz “Kerem Hoca”nın selamını söyleyin 🙂
  3. Çelebi Menemen: Bu sıradaki tüm menemenciler birbirine benzer. Ama benim kişisel tercihimi sorarsanız burası derim. Yolun karşısında kalacaktır.
  4. Taşhan Restoran: Burası da nadiren de olsa durduğum tarihi bir mekan. Belediye işletiyor ve durduğum seferlerde hayal kırıklığı yaratmadı hiç.
  5. Çalıkuşu Döner: Samsun’da Çalıkuşu döner meşhurdur. Taklitçisi de çoktur. Çatıkuşu döner bile var. Asıl mekan burası. Maps konumu azıcık kaymış. Mekan ana cadde üzerinde.
  6. Tarihi Muşta Lokantası: Küçük ama çok başarılı bir dükkan. Menü sabit. Kavurma, Kuru Fasülye ve fırın sütlaç. Hepsi odun ateşinde yavaş yavaş pişiyor. Öğleden sonra bitmiş ve dükkan kapanmış olur.
  7. Galip Usta Pide Salonu: Vedat Milör referanslı pideci. 2 dükkanı var. İkisininde lezzeti aynı. Bu ulaşımı ve parkı kolay olanı.
  8. Şevki Dayı’nın Yeri: Meşhur Çarşamba Köftesi diye geçiyor. Yiyene kadar varlığından bile haberim yoktu. Ama gerçekten lezzetli ve güzel bir köfte.
  9. Terme Ulusoy Tesisleri: Durmak ve pide yemek için güzel bir mekan. Arka kesiminde dere boyuna nazır masalar var.
  10. Konar Künefe & Katmer: Künefe seviyorsanız kaçırmayın. Vehbi Usta eşinin ehlidir. Ağır gelmez derseniz “Peynirli Fıstıklı Paşa”, yada “Klasik” yiyebilirsiniz. Ben mi? Ben gittiğimde 2 kişilik paşa yiyorum.
  11. Yosun Pide: Deniza nazır mekan. Mevsimine göre kumsala bile masa koyabiliyorlar. Karmakarışık Pide’leri tadılmalı.
  12. Uzun Saçlı’nın Yeri: Ordu tarafına gittim dediğinizde insanlar size buraya (Bir de Vonalı Celal’e) uğrayıp uğramadığınızı soracaktır. Ben son 10 yılda hiç gitmedim.
  13. Vonalı Celal Restoran: Ordu tarafına gittim dediğinizde insanlar size buraya (Bir de Uzun Saçlı’nın Yeri) uğrayıp uğramadığınızı soracaktır. Ben son 10 yılda hiç gitmedim.
  14. Liman Balık Evi: Balıkçı barınağında kooperatif lokantası. Balıklar taze, mekan otantik…
  15. Meşhur Pide: Bol tereyağlı pide. En yağ sevmeyenleri bile baştan çıkartır.
  16. Ordu Üniversitesi Restoran: Kiremitte Alabalık’ı çok başarılıdır. Balık sevmeyen biri olarak ben bile tavsiye ediyorum.
  17. Emir Et Ocakbaşı: Lezzetli ve güzel et yapar.
  18. Giresun Kök Ev: Kahvaltıları çok başarılı. Peşinden buz gibi akarsu içerisinde yürüyüş yapılır…
  19. Patar Kadayıf: Fındık ezmeli kadayıfları ve sütlü kadayıfları en tatlı sevmeyeni bile alır götürür.

Gezilecek/Görülecek Yerler

  1. Alacahöyük: Mutlaka görülmesi gereken tarihi bir güzellik.
  2. Şahinkaya Kanyonu: Tam yol üstü olmasa da, uğrayın. Tekne turu yapın. Pişman olmazsınız.
  3. Çakırlar Korusu: Su altında yetişen ağaçlar, üzerinde yürüyüş yolu. Yeşillik, temiz hava…
  4. Amisos Tepesi: Yüksekce bir tepeden Samsun ve Deniz manzarası. Teleferikle de çıkılabiliyor ama bence gerekli değil. Ayrıca burada tarihi höyük mezarları falan da var.
  5. Amazon Köyü: mazon’ların doğum yeri Samsun’muş. Birileri öyle diyor. Bir amazon köyü var. Gezilebilir.
  6. Tütün İskelesi: Atatürk’ün Samsun’a ayak basışını tekrar canlandıran iskele. Manevi değeri büyük…
  7. Onur Anıtı: Samsun ile özdeşleşmiş olan şahlanmış at üzerindeki Atatürk heykeli.
  8. Piazza AVM: Eğer eşinizle geziyorsanız… Onların da gönlünü yapmalı 🙂
  9. Bandırma Gemi-Müze ve Millî Mücadele Açık Hava Müzesi: Bir açıklama gerekli mi?
  10. Tekkeköy Mağaraları: Eski Tunç Çağı’ndan kalma yerleşim yerleri olduğu söylenen mağaralar.
  11. Kabaceviz Şelalesi: Güzel olduğu söylenen bir şelale. Bir öğrencimiz burada yüzerken vefat ettiği için hiç gitmedim.
  12. Ünye Kalesi ve Kaya Mezarları: Ben bu noktaya hiç gitmedim. Ama gidilmesi gerektiği yönünde kuvvetli tavsiyeler var. 🙂
  13. Ünye Sahil: Güzel yürüyüş yolları, çay/kahve içmek için büfeler/cafeler. Kampçı iseniz atın saldalyenizi keyif yapın…
  14. Asarkaya Kent Ormanı: Bu bölgede yeni yeni adını duyurmaya başlayan bir orman. Seyir terası ve Cafe’si ile son zamanlarda ciddi bir uğrak noktası oldu.
  15. Perşembe Yaylası: Ordu fotoğraflarına internet üzerinden baktırsanız mutlaka gördüğünüz iki fotoğraftan biri buraya aittir (diğeri de Boztepe’den Ordu manzarası). Menderesleri ile ünlü yayla. Yolu biraz virajlı ama keyifli bir yol motor için.
  16. Yason Burnu ve Kilisesi: Sahil yolunu kullandıysanız mutlaka dönün. Görmeden geçmeyin. Temiz deniz havası alın.
  17. Uzundere Şelalesi: Perşembe yaylasından sonra hafif bir arazi kullanımı ile (toprak yol bir kesimi) varabileceğiniz ve Ordu’da görülmesi gereken şelalelerden biri.
  18. Ulugöl Tabiat Parkı: Tabiatı seviyorsanız mutlaka uğramalısınız. Hatta genelde bu tarafa gelenler Trabzon Uzungöl’e uğrama hedefinde olur. Ama bence beton yığını olmuş Uzungöl’ü pas geçip, buraya gidin.
    Göl, etrafında ağaçlar, çevre yürüyüş yolu, yamaçlar… Mutlaka görmelisiniz. Gece kalmak isterseniz göl etrafında belediye tarafından işletilen 2+1 bungalov evler var. Sabah kahvaltısı dahil konaklayabilirsiniz. Çadır kuran da görmüşlüğüm var ama gece çok soğuk oluyor. Ailecek 2 sefer kaldım ben.
    Rezervasyon için; +90 531 783 83 90
  19. Gölköy Kalesi: Ulugöl’e çıkıyorsanız zaten önünden geçiyorsunuz.Bir yamaçta olan kalenin manzarası muhteşem. Bolca resim çekmelik bir mekan.
  20. Ohtamış Şelalesi: Ordu’da bulunan bir çok şelaleden görülmesi gereken biri. Ulugöl’e giderken yada gelirken yol üstü sayılır. Şelalenin girişinde köy halkının işlettiği bir ufak mekan var. Semaver çayı içilir, gözleme yenir.
    Yakın zamanlarda bir de restoran açılacağı, inşaatı olduğu söyleniyordu ama durumunu bilmiyorum.
  21. Çamaş Kanyonu: Henüz gidemediğim ama hararetle gitmemi tavsiye ettikleri bir mekan.
  22. Karaoluk Şelalesi: Anayoldan fazla ayrılmadan görülebilecek bir şelale. Mayonuz varsa, göletinde yüzülüyorda. Eğer Ulugöl’de kalırsanız, ertesi sabah Gölköy Kalesi, Ohtamış Şelalesi, Çamaş Kanyonu ve Karaoluk Şelalesi rotası yapılabilir.
  23. Boztepe: Ordu manzaralı yer. Bir çok şekilde çıkılabiliyor. Araç ile çıkacaksanız, çevre yolundan geliyorsanız, Samsun istikametinden gelirken önce Perşembe tablesından dönün, sonrasında “Boztepe” tabelasından girin. Bolaman Virajları üzerinden geliyorsanız, Perşembe’yi geçtikten sonra Samsun Tableasını takip edin, peşinden Boztepe Tabelasını. İnerken şehir içine direkt inebilirsiniz.
    Ama bana sorarsanız teleferikle çıkın, manzaranın tadını çıkartın. Yukarıda zaten yürüyüş yapacaksınız (araç girişi yasak yukarıya).
  24. Kurul Kalesi: Son günlerde sıkca bahsediliyor. Görmek gerek sanırım.
  25. Yoroz Kent Ormanı: 1000 küsür basamak ile dağın en üst noktasına çıkılıyor ve tüm Ordu, deniz ayaklarınızın altında. Tabi hava sisli değilse.
  26. Mavigöl Kuzalan Şelalesi: Resmi olarak Giresun sınırlarında. Ama görmelisiniz.
  27. Kümbet Yaylası: Karadeniz’de bulunan bir bir çok yayladan, el değmemiş, bozulmamışlarından biri.

Çay/Kahve İçilecek Mekanlar

  1. Amisos Tepesi: Samsun’da kuşbakışı kahve içmek için güzel bir mekan.
  2. Ünye Çamlık: Denize nazır yürüyüş ve mola mekanı. Bir çay/kahve için nefes almak için güzel bir alan.
  3. Ünye Sahil: Ünye’nin diğer tarafındaki yürüyüş yolu ve çay/kahve mekanı.
  4. Pelitdipi Cafe Restoran: Yeni çevre yolu açılınca eski yol kullanılmaz oldu. Yolun asfalt kalitesi gayet iyi ve virajları ile keyif veriyor. Bu yolu tercih etmenizi tavsiye ederim.
    Eğer eski yoldan gidiyorsanız, Pelitdibi’nde mola verip bir çay için, çekirdek çitleyin 🙂 Akşam üzeri ise güzel güneş batışları fotoları da çekersiniz.
  5. Ordu Sahil (Boztepe Tarafı): Ordu Karadeniz’de istisnai olarak deniz tarafında yapılaşmaya izin vermemiş bir şehir. Çok nadir cafeler haricinde deniz kenarında tek görebileceğiniz yapılar büfelerdir. Dolayısı ile buralarda yürümek, çay/kahve içmek de ayrı bir keyif.
  6. Ordu Sahil (Akyazı Kesimi): Ordu Karadeniz’de istisnai olarak deniz tarafında yapılaşmaya izin vermemiş bir şehir. Çok nadir cafeler haricinde deniz kenarında tek görebileceğiniz yapılar büfelerdir. Dolayısı ile buralarda yürümek, çay/kahve içmek de ayrı bir keyif.

Kalınabilecek Yerler

  1. Ancere Termal Otel: Havza’da kaplıca yapıp kalınabilecek temiz bir oteldir.
  2. Ulugöl Tabiat Parkı: Tabiatı seviyorsanız mutlaka uğramalısınız. Hatta genelde bu tarafa gelenler Trabzon Uzungöl’e uğrama hedefinde olur. Ama bence beton yığını olmuş Uzungöl’ü pas geçip, buraya gidin.
    Göl, etrafında ağaçlar, çevre yürüyüş yolu, yamaçlar… Mutlaka görmelisiniz. Gece kalmak isterseniz göl etrafında belediye tarafından işletilen 2+1 bungalow evler var. Sabah kahvaltısı dahil konaklayabilirsiniz. Çadır kuran da görmüşlüğüm var ama gece çok soğuk oluyor. Ailecek 2 sefer kaldım ben.
    Rezervasyon için; +90 531 783 83 90
  3. Birun Kümbet Dağevi: Kümbet’te kalacaksanız bu oteli yada ahşap evlerini tercih edebilirsiniz.

 

“Şimdilik” benim listem bu kadar. Elimden geldiğince, dilim döndüğünce size buralardan bahsetmeye ve bir rota oluşturmanıza yardımcı olmaya çalıştım. Tabiki arada atladığım, unuttuğum yerler olabilir. Bunlar için erzurumlu -at- gmail.com ‘a e-posta gönderirseniz eklemek isterim.

Bu arada, bir de elimde OMMRider’s grubunun Doğu ve Karadenir Tur raporu var. Yararlanmak isteyenler içinde buraya bırakayım onu.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sosyal Olun, Paylaşın!
  • Google Bookmarks
    Bu yazı Motorsiklet kategorilerinde ve . Kalıcı Bağı kaydedin. Bu yazı için RSS beslemesi ile yorumları takip edin. Yorum gönderin ya da geri izleme (trackback) bırakın: Geri İzleme Adresi.
    « KamuSM’nin Fedora 23 ile İmtihanı…
    BONFİLE Merkezi Sınav Yönetim Sistemi »
     

    Arama

    Son Yazılar

    • BONFİLE Merkezi Sınav Yönetim Sistemi
    • Orta Karadeniz Gezilecek/Görülecek Yerler (Samsun /Ordu /Giresun)
    • KamuSM’nin Fedora 23 ile İmtihanı…
    • Bir hüsran hikayesi: Kelebek Mobilya
    • Regal Raptor DD250E-10 (Nam-ı Diğer Spyder) İncelemesi II

    Arşivler

    • Mart 2025
    • Ağustos 2023
    • Haziran 2016
    • Ekim 2015
    • Mayıs 2015
    • Şubat 2014
    • Temmuz 2012
    • Eylül 2011

    Kategoriler

    • Genel
    • Linux
    • Motorsiklet

    Çeşitli

    • Oturum aç
    • Kayıt akışı
    • Yorum akışı
    • WordPress.org
     
     
      RSS   WordPress Sağolsun